O VOLUSPA

JAK TO VZNIKLO

Díky své zálibě v cestování a v objevování krásných věcí a míst jsem v roce 2012 přišla na myšlenku otevření obchodu, který by nabízel zákazníkům dekorační předměty k zútulnění a zkrášlení jejich domovů. A to od nábytku, dekoračních textilií, nádobí, obrazů a soch až po mističky. To by ale nestačilo, dobře jsem věděla, že pohodu v domácích i pracovních prostorách vytváří také světelná atmosféra a příjemná vůně. Bylo rozhodnuto. Musíme prodávat voňavé svíčky a to ty nejlepší. A ještě ten den jsem zahájila výběr možných výrobků od různých výrobců z Francie, USA a dalších zemí. Požadavky na kvalitu svíček byly jasné: musí být krásné, mít dlouhou výdrž, příjemnou vůní, musí co nejméně kouřit a český zákazník si je bude moci cenově dovolit. A tak začalo testování na rodině a přátelích. Některé svíčky vypadaly nádherně, byly zabaleny v krásných obalech, ale když jsme je já či moji přátelé ponechali nějakou dobu zapálené, tak jsme se sami sebe ptali, zda máme tak špatný čich nebo zda ta svíčka opravdu nevoní a nebo zase naopak voní přespříliš. Stejně tak jsme byli nespokojeni s tím, že některé svíčky při hoření produkovaly jasně viditelný kouř, který neměl s čistým hořením nic společného. Jediná značka splnila všechny požadavky a to VOLUSPA.

Svíčky a vůně VOLUSPA jsou nejen krásné a do všech detailů propracované a promyšlené výrobky, které plní dekorativní funkci, ale i nádherně jemně voní a mají tak širokou paletu vůní, že si z nich vybere opravdu každý. Máme mezi našimi zákazníky takové, kteří se opakovaně vracejí pro jednu určitou vůni, ale i takové, kteří si kupují různé vůně, pro každou příležitost jinou.

Na základě prodejního úspěchu jsem získala exkluzivní zastoupení pro Českou republiku. Jsem přesvědčena o tom, že to je krok správným směrem, protože poptávka po kvalitních, krásných, příjemně vonících a přitom cenově dostupných svíčkách a bytových vůních neustále roste. Těší mě, že můžu zákazníkům zprostředkovat možnost koupit toto úžasné zboží a přispět tak k jejich pohodě a dobré náladě. Čím víc bude spokojených a šťastných lidí, tím bude svět klidnější a krásnější.



MAJITELÉ

Seznámit se s VOLUSPA znamená proniknout do království obalů s úžasnými designy ve spojení s exotickými vůněmi. Značka VOLUSPA nabízí svým zákazníkům a fanouškům zajímavé a moderní vůně a osvětlení. Od roku, kdy byla VOLUSPA založena je patrná snaha zakladatelů a majitelů této značky o popularizaci životního stylu založeného na vizuální dekoraci spojené s unikátními vůněmi.

Opravdová inovace

Vývoj každé vůně VOLUSPA začíná u Traci a jejího puntičkářského testování vůní proslulých výrobců parfémů, společně s testováním jednotlivých ingrediencí a jejich úlohy ve vyvíjeném produktu. Používaná směs vosku je výsledkem dlouhé řady opakovaných zkoušek a testů, při kterých se zkoumá jak čichový vjem, tak i kvalita hoření.

Důvěryhodná značka

Všechny výroky VOLUSPA jsou vyráběny v moderních prostorách v kalifornském Irvinu. Použité materiály jsou vyhledávány po celém světě a mají nejvyšší kvalitu. Vůně a směsi, které se obtížně snaží napodobit mnoho konkurenčních firem, vyrábí Traci ručně ve svém ateliéru.

Jedinečné znalosti

Traci při navrhování a výrobě vůní využívá svých hlubokých botanických znalostí o složení základních olejů, které získala roky studia a které jí pomáhají vytvářet takové produkty a vůně, které patří k tomu nejlepšímu ve „voňavém průmyslu“ a v oblasti domácích vůní.

Světoznámý „příběh z kuchyně“

Traci a Troy Arntsenovi doslova upekli VOLUSPA v troubě své kuchyně. Vůně a vosk začali míchat v kuchyni svého domu, zničili při tom mnoho hrnců, první sklad měli v garáži a prvním odběratelům doručovali své první výrobky pěšky.

Dostupný luxus

Traci říká, že úspěch VOLUSPA spočívá v tom, že výrobky VOLUSPA představují dostupný luxus pro každého. „VOLUSPA je skutečně dostupným luxusem. Ingredience pro naše vůně hledáme a získáváme po celém světě. Naše ingredience patří k těm nejlepším. Také proto se nepoužívají v běžných, průměrných svíčkách. To je důvod proč se k nám zákazníci vracejí a proč jsou naše vůně oblíbené mnoha celebritami.“

Troy dále navazuje: „ VOLUSPA nikdy neprodávala a neprodává svíčky, které nevyrobíme. To je fakt, na který jsme, Traci a já, hrdi a kterým se nemůže chlubit mnoho ostatních značek.“

Význam jména

VOLUSPA je název mytické vikingské ságy o Thorovi a Odinovi. Nemilujeme ji jen proto, že je o superhrdinech, milujeme ji i proto, že je o moudrosti. Voluspa je jménem bohyně moudrosti.



VÝROBA SVÍČEK

Vlastní směs kokosového vosku

Svíčky VOLUSPA jsou vyrobeny z luxusní a výjimečně čisté směsi kokosového vosku, která vydává minimum kouře. Vosk i když je teplý na dotek, není horký.

Vzorec, podle kterého je tato směs vyráběna, je výsledkem mnohaletého výzkumu a vývoje a je v rámci odvětví opravdovou novinkou. VOLUSPA je jedním z prvních výrobců svíček, který komerčně využívá kokosový vosk. Kokosový vosk je vyráběn lisováním kokosové dužniny za studena, kdy kokosový olej prochází tím samým procesem hydrogenace jako sojový vosk.

Znaky nové směsi

Extrémně čisté hoření! Nezávislé laboratorní testy ukázaly, že kokosový vosk VOLUSPA hoří o 90% čistěji než svíčka stejné velikosti a vůně vyrobená ze sojového vosku. Kokosový vosk krásně smetanově bílého vzhledu obsahuje vysoké množství voňavých esencí. Je vhodný pro všechny parfémové esence. Na rozdíl od sojového vosku nekoliduje s žádnou z ingrediencí voňavých esencí.

Kokosový vosk je ekologický , s dlouhou trvanlivostí a bez pesticidů.

Knoty jsou vyrobeny ze 100% bavlny.

Zatímco většina svíček je dnes vyráběna strojovým vstřikováním, Arntsenovi vyrábějí svíčky za využití staletí staré techniky ručního lití z velkých džbánů. Knoty jsou rovněž vkládány ručně.

Veškeré suroviny používané k výrobě svíček jsou přírodního původu.

Základem výroby je znalost rostlin. Vosk obsahuje mnoho vonných esencí. Snahou výrobců je aby vonné esence vydržely co nejdéle. Veškeré suroviny jsou přírodního původu.

Při výrobě jsou zúročeny zkušenosti a znalosti Tracy s aromaterapií, kde získávala znalosti o chemickém složení rostlin a o tom jak se dají míchat vůně.

Ale i zkušenosti Troye, který pracoval pro společnost dovážející oleje využívané při výrobě parfémů.

Bylo vytvořeno již více než 200 vůní poskládaných z více než 1000 ingrediencí jako je santalové dřevo a vybrané indické či evropské rostliny.

Voluspa je v USA uznávaným jménem v oblasti produktů pro domácnost.



INGREDIENCE

VYBRANÉ ZDROJE VONNÝCH ESENCÍ

Goji nebo-li Kustovnice čínská patří mezi klenoty tradiční čínské medicíny. Příznivě harmonizuje činnost jater a ledvin, zprůchodňuje a uvolňuje energetické blokády v jaterních a ledvinových meridiánech. Výrazně posiluje obranyschopnost a imunitu organismu. Zlepšuje krvetvorbu a má vliv na snižování krevního tlaku. Zvlhčuje plíce, čímž působí proti astmatu a některým druhům alergií. Podporuje sexuální funkce. Může omezit rozšiřování lupénky a dalších kožních onemocnění. Posiluje zrak, uklidňuje podrážděné oči a zlepšuje ostrost vidění. V celé Číně se po staletí používá jako omlazující ovoce. Podobá se šípku, ale chuť plodů goji je sladší než šípek a bez kyselého dozvuku.

Cukrová třtina patří k vytrvalým travám z čeledi lipnicovitých. Pochází pravděpodobně z Nové Guineje či Indie, v současné době se ale pěstuje ve všech tropických a subtropických zemích. Velkými producenty třtiny jsou především Brazílie, Kuba, Havajské ostrovy, ostrovy Karibského moře, Egypt, Čína, Filipíny, Indonésie, Austrálie a Indie. Cukrová třtina je mohutná, dva až šest metrů vysoká, víceletá tráva. Na první pohled připomíná rákosí. Po sklizni se třtinová stébla odvážejí ke zpracování do cukrovarů. Drtí se a při lisování z nich vytéká sladká šťáva, ze které se vyrábí cukr. Cenným odpadem je také melasa plná minerálů a prospěšných látek.



Amber -Jantarová pryskyřice. Jantar je fosilizovaná pryskyřice některých stromů. Je stará nejčastěji 25 až 40 milionů let. Název "jantar" používají v současné době jen slovanské jazyky a to nejčastěji Češi a Rusové. Slovo jantar pochází z fénického "jainitar" - mořská pryskyřice. Nejrozšířenější celosvětové označení pro jantar je anglické - amber. Z jantaru nelze vonnou esenci extrahovat, proto pokud se ve složení parfémů nebo svíček objeví ambra, myslí se tím že parfém obsahuje složky, které vytváří ambrovou vůni. K její výrobě se používá labdanum (lepkavá hnědá pryskyřice získaná z rostlin Cistus ladanifer a Cistus creticus), tonkových bobů (fermentovaná semena stromu slivoň obecná) a další ingrediencí (vanilka, mandle, tabák…). Ambra není vonná esence, ale vonný tón vycházející z kombinace různých esencí, které společně vystihují vůni tekuté pryskyřice a barvu jantaru.

Vanilková orchidej - teplomilná liánovitá rostlina dorůstající výšky až 15 metrů. Roste v tropické Jižní Americe, Africe a Malajsii. Život začíná jako terestrická (semenáče klíčí v tlejícím listí), v dospělosti je to šplhavá, řídce olistěná liána. Kořeny vyrůstají podél každého z kolének stonku, což rostlině umožňuje rychle šplhat po kmenech stromů ke světlu, bez něhož by nevykvetla. Květy kvetou pouze několik hodin, během nichž musí dojít k opylení. Květ potom dozrává v plod (vanilkový lusk) přibližně 9 měsíců. Plody se sklízí nedozrálé a následně se zpracovávají mokrým nebo suchým způsobem. Během dalších asi 8 měsíců plody zrají do podoby, jak je známe. Nejznámější Vanilla planifolia (Vanilka plocholistá) je jedinou orchidejí, která se pěstuje jako obchodní plodina právě kvůli plodům, jejichž semeníky se používají jako vanilková esence a vanilkové aroma.

Verbena citrónová je rostlina s ohromující citrónovou vůní intenzivnější než samotný citron. Její domovinou je Chile, Argentina, Uruguayi a Peru. Do Evropy byla dovezena v 17. století, později se začala pěstovat v oblasti Středomoří. Silice se používá k výrobě likérů, parfémů, toaletních vod, deodorantů či masážních olejů. Listy se používají k přípravě čajů, nápojů, salátů, dresinků, omáček, zeleninových i masových pokrmů. Čaj s přídavkem verbeny pomáhá usnout, je uklidňující, tlumí překrvení nosní sliznice, zanícenou sliznici průdušek, zlepšuje trávení, odstraňuje žaludeční křeče, astma, migrénu a nadýmání. Užívá se k léčení tachykardie, kašle, chronické i akutní rýmy, průduškově-plicních chorob a střevní dyspepsie, při žaludečním a dvanáctníkovém vředu. Odvarem se vyplachuje dutina ústní při bolestech zubů. Čerstvé listy se přikládají na nehojící se rány.

Liči (Litchi chinensis) je tropická dřevina plodící lahodné ovoce. Pochází z Číny a Japonska. Je to strom vysoký 10 m a více, který se může dožít úctyhodného věku - více než 1000 let. Plody mají tvar malého ořechu, růžovou až světle červenou slupku a uvnitř hladkou pecku podobnou datli. Někdy se jim říká čínská švestka. Mají vynikající, sladkou i osvěžující chuť a podmanivou vůni. Lze je kompotovat, kandovat a dokonce i sušit. Lahodnou pochoutkou jsou však především syrové, samotné nebo v nejrůznějších salátech a exotických pokrmech. Obsahují více vitamínu C než citrusy, ale i riboflavin, niacin a další vitamíny, minerály, stopové prvky a další prospěšné látky. Plody dozrávají cca 3 měsíce po odkvětu a sklízejí se, až když jsou dostatečně zralé.

Proskurník Lékařský je vytrvalá, 70 – 180 cm vysoká, sametově chlupatá bylina. Roste na stanovištích periodicky zaplavovaných nebo s trvale vysokou hladinou podzemní vody (v pobřežních křovinách, vysokobylinných porostech, na vlhkých loukách a pastvinách, v příkopech podél řek). Již od starověku je důležitou léčivou bylinou. Obsahuje, mimo jiných látek, vysoce kvalitní sliz, který vytváří na sliznicích ochrannou vrstvu a chrání je tak před škodlivými vlivy. Dovede dokonale tlumit kašel. Používá se při chorobách horních cest dýchacích, plic a průdušek, močových cest a ledvin, žaludku a střev. Nejhodnotnější částí rostliny s nejvyšším obsahem slizu je kořen. Sbírají se i květy a listy, zřídka i nať.





Moso bambus - král bambusů, druh popsán již v roce 1906. Nejznámější čínský bambus rostoucí v hustých porostech, kde dosahuje až několika desítek metrů. Nejznámější jsou jeho porosty v Anji „Moře bambusů“, které byly např. použity ve filmu Tygr a drak. V jižní Francii V La Bambouseraie Prafrance dosahuje gigantických rozměrů (až 28 metrů). V Japonsku je největším bambusem a patří mezi tři nejdůležitější druhy. Do našeho podnebí není vhodný. Má mohutné, zelené stvoly s výraznými bílými kroužky u kolének. Má poměrně malé listy. Listy dlouhé 4–11 cm, široké 0,5–1,2 cm. Výhonky raší koncem března až začátkem dubna, jsou jedlé a chutné, dají se jíst i syrové. Z ekonomického hlediska je to nejdůležitější druh pěstovaný pro produkci stébel a výhonků.

Pižmo, mošus je pronikavě vonící látka, získávaná ze žláz kabara pižmového (Moschus moschiferus), jednoho z vývojově nejstarších druhů jelenů. Dnes žije pouze na Sibiři, v Mongolsku a na Korejském poloostrově. Již odnepaměti byl loven pro zvláštní pižmové žlázy umístěné na břiše, jejichž výměškem si označuje své teritorium. Výměšek intenzivně voní a má údajně afrodiziakální vlastnost. V době největšího zájmu o pižmo byla jeho cena mnohdy větší než cena zlata. Když bylo pižmo nahrazeno syntetickým produktem, jeho cena rychle klesala, což umožnilo kabarům přežít. Látka je využívána především v parfumerii ve funkci tzv. fixátoru - látky, která prodlužuje trvanlivost vůně. Vůni podobnou pižmu, tzv."falešné" pižmo vydávají i někteří další živočichové, brouci a dokonce i rostliny (ibišek pižmový).

Tuberóza známá též jako nocovka, noční hyacint nebo bělokvět, je vytrvalá rostlina s výrazným, bílým, silně vonícím květenstvím. Oblíbena byla zejména v období secese. Je nejposvátnějším květem Mayů, kteří ji považují za "matku" svých bohů. Tuberózy často rostly poblíž svatyní, aby jejich přitažlivá vůně stoupala k nebi a potěšila bohy noci. Pochází z Mexika, Portugalci a Nizozemci ji brzy po objevení Ameriky přenesli k pěstování do jižní Asie. Dnes se pěstuje ve Francii, Maroku a Indii, kde se používá v parfumerii vysoké třídy a v drahých kadidlech. Květy mají specifickou, intenzivní až omamnou vůni. Otevírají se v noci a jsou velmi trvanlivé. Z květů se získává silice pro výrobu tzv. tuberózového parfému. Ze silice se připravuje také olej, který má relaxační účinky na mysl, nervovou soustavu a svaly. Tlumí křeče a úporný kašel. Specifické složky silice stimulují části mozku odpovědné za sexuální pocity a libido.

Jalovec obecný je keřovitá až stromovitá dřevina z čeledi cypřišovitých - chypré, rostoucí jako podrost jehličnatých (obzvláště borových) lesů, na pastvinách a stráních. Vinou úbytku přirozených stanovišť a brutálního sběru jalovcových šištic dnes již v některých krajích velice vzácný. Jeho aromatické plody se nazývají jalovčinky. Pro své široké uplatnění je velmi oblíbenou rostlinou v léčitelství, jeho plody se využívají v kuchni jako koření. Jalovec má vonné a velmi odolné dřevo.




Cukr demerara -Je vyroben ze zralé cukrové třtiny vypěstované na úrodných plantážích v příznivém klimatu tropického ostrova Mauritius. Neprochází procesem chemické rafinace, je čištěn sedimentací a filtrací. Díky tomu si zachovává vyšší obsah melasy, která je charakteristická svou jedinečnou přírodní karamelovou chutí a vůní a svými výživnými vlastnostmi. Je bohatý na vitamíny a minerály. Je to vysoce kvalitní hrubozrnný jantarově zlatý cukr vhodný ke slazení teplých i studených nápojů, čerstvého ovoce, cereálií, do kompotů, marmelád, sladkého pečiva atd. Je nenahraditelný do oblíbených míchaných koktejlů (např. Mojito).

Tiare apetahi má nápadný bílý květ, který se skládá z pěti asi 5cm dlouhých okvětních lístků tvořících půlkruh. Jediným nalezištěm na světě je Francouzská Polynésie. Roste pouze v málo přístupných horských oblastech na ostrově Raiatea, a často bývá problém ji objevit. Je ohroženým druhem. Cena za jediný květ se šplhá až k pěti dolarům. Květ Tiaré se díky své jemné vůni a léčivým účinkům používá do luxusních kosmetických přípravků. Domorodí obyvatelé Francouzské Polynésie údajně míchali tuto květinu s kokosovým olejem už v době před dvěma tisíci lety. Používali ji při péči o pleť a vlasy a také k náboženským účelům. Květy se i v současnosti při výrobě kosmetiky trhají za úsvitu, aby neztratily svou svěžest. Poté se lisují v oleji za studena, aby si uchovaly své hydratační a uvolňující účinky.

Galbánum se získává z rostliny podobné fenyklu. Po naříznutí z ní vytéká klejopryskyřice, která částečně ztuhne. Má hustou, polotekutou lepkavou konzistenci. Používalo se při menstruačních potížích, proti křečím a kašli. Bylo to jedno z nejvýznamnějších vykuřovadel. Označovalo se jako matečná pryskyřice, což naznačuje jeho působení především při ženských obtížích. Uvolňuje při strachu a nervovém vypětí, neklidu, depresích i stresu. Jeho vůně je velmi komplexní - voní po lese, mechu i pižmu, dřevitě i balzámově, bylinkově, kořeněně s orientálním nádechem.

Lilie Aprilia je sytě červená, jícen má s tečkami, výška kolem 100 cm, velikost květu 16/18 cm.









Pačule obecná (Pogostemon cablin) je tropická bylina z čeledi hluchavkovitých, dorůstající výšky okolo 70 cm. Květy jsou malé, světle růžovo-bílé. Rostlina pochází z tropických oblastí Asie a nyní je rozsáhle pěstována zejména v Číně, Indii, Indonésii, Malajsii, na Filipínách a ve Vietnamu. Vůně pačuli je silná, proto je používána již po staletí v parfémech. Využívá se k tvorbě vůně také pro výrobky jako papírové ručníky, prací prostředky, osvěžovače vzduchu a různé vonné tyčinky. Olej se získává z vysušených fermentovaných listů.



Agáve je rozsáhlý rod sukulentních rostlin z čeledi chřestovitých (Asparagaceae). Některé z nich mají průmyslové využití - vyrábí se z nich vlákno sisal a z kmene modrého agáve se pálí tequila. Z jiného druhu agáve se vyrábí pálenka mezcal. Naopak kvašením šťávy se vyrábí bělavý a mazlavý nápoj pulque, který je oblíben pouze mezi Indiány. Agáve přirozeně rostou především v Mexiku, ovšem najdeme je i v jižních a západních Spojených státech a Střední a Jižní Americe. Rostliny mají velkou růžici tlustých listů s ostnatým okrajem, končících obvykle dalším ostnem. Robustní kmen je obvykle krátký, takže listy vypadají, jakoby vyrůstaly přímo z kořene. Každá růžice roste pomalu a kvete pouze jedenkrát. Během kvetení ze středu rostliny vyraší vysoký kmen („stožár“) s květy na konci. Poté, co se z něj vyvinou plody se semeny, rostlina odumře, nicméně přežívají přírůstky, které volně vyrůstají ze základny kmene. Agáve jsou blízce příbuzné liliím a nepatří mezi kaktusy. Existuje velké množství druhů.

Vetiver indickýV Indii se vetiver nazývá khus-khus, slouží jako jedno z nejpoužívanějších vykuřovadel. Je to poměrně vysoká tráva se silnými kořeny. Ayurvédská medicína používá vůni vetiveru při srdečním infarktu, bolestech hlavy, migréně a senilitě, má posilující a afrodiziakální účinky. Při vykuřování vydává velmi příjemnou, až omamnou, zemitě animální, čerstvou citrónovou vůni s doteky sladkých květinových tónů, mírně kořenitou a kouřovou. Na duchovní úrovni podporuje pravdivost, odstraňuje silnou nervozitu, napětí a vyčerpanost, zvyšuje kontakt s vlastním tělem. Vyvolává pozitivní změnu nálady, působí afrodiziakálně, uzemňuje. Je to výborná meditační vůně, která podporuje schovívavost, toleranci a vede nás do vlastního nitra.

Granátové jablko je aromatické ovoce se sladkokyselou chutí, plod granátovníku obecného, latinsky Punica granatum. Granátovníky jsou menší stromy rostoucí hlavně ve Středomoří, Indii, Argentině, USA a po celé Asii. Za nejkvalitnější jsou považovány plody z Íránu. Sklizeň probíhá v září až listopadu, výjimečně i dříve. Granátové jablko je až 12 cm velká bobule se zvláštní vnitřní stavbou a zakulaceným šestibokým tvarem. Obsahuje cca 77 % vody, vápník, fosfor, železo, hořčík, velké množství sodíku, draslíku, cukrů, organické kyseliny (zejména kyselinu citrónovou), vitamíny B1, B2, B3, C, v menší míře i vitamín A ve formě provitamínu (karotenoidů). Osahuje také 6 esenciálních a 9 neesenciálních aminokyselin. Ze šťávy se dělají koktejly a džusy. Jadérka a listy obsahují fytoestrogeny s příznivým vlivem na stav cév a kůže. Fenolické látky obsažené ve šťávě působí proti některým střevním parazitům.

Palisandr je druh exotického vzácného dřeva červeno-hnědé barvy, někdy s fialovými podtóny a černým rýhováním. Vyniká tvrdostí, trvanlivostí a akustickými vlastnostmi. Pochází z několika odrůd tropického stromu: Genus Dalbergia ze střední a jižní Ameriky, Dalbergia nigra z Brazílie, Dalbergia latifolia z východní Indie a Dalbergia baronii z Madagaskaru. Palisandr se používá se na akustické hudební nástroje, v řezbářství (na sošky, šachové figurky…), v truhlářství (k obkladům nábytku, na desky stolů, k výrobě šperkovnic…), v minulosti k výrobě rakví výjimečných osobností.

Makronky Jsou to nezapomenutelné francouzské laskonky slepené krémem. Základní těsto na ně se skládá z cukru krupice, vody, bílků, moučkového cukru a mandlové mouky. Příběh makronek se začal odvíjet ve 20. letech 20. století, kdy Paříž zachvátila touha po zábavě. Především ženy, které do té doby seděly doma a staraly se o domácnost, zatoužily po společenském životě. Manželka majitele pekařství, Jeanne Souchard Ladurée, si ihned uvědomila příležitost a nechala k podniku přistavět ještě lokál, sloužící jako kavárna. O něco později přibyla v její nabídce novinka – makronka – dvě laskonky slepené čokoládovým krémem. V 90. letech 20. století koupil kavárnu Ladureé Nicolas Holder a rozhodl se založit její propagaci právě na makronce. Nejprve spolu se svými kuchaři připravil mnohem více variant cukrovinky pomocí různých náplní, poté si otevřel nový čajový salón na Champs-Elysées. O pár let později na levém břehu řeky Seiny zakoupil legendární obchod, který patříval Madeleine Castaing, slavné návrhářce interiérů 20. století. Její krámek vypadal jako byt a hosté byli nadšení z pocitu, že nakukují do soukromí samotné Madeleine. Nicolas Holder tak získal nejen prestižní obchodní adresu, ale zároveň něco daleko cennějšího – příběh. Nechal objekt restaurovat v původním duchu a rozhodl se prezentovat makronky jako luxusní zboží. Prodával je v krásných krabičkách, jak je to k vidění dodnes. Ladurée v současnosti existuje nejen ve Francii, ale také v Japonsku, Itálii, Švýcarsku, USA či v Saúdské Arábii.

Tomel japonský (Diospyros kaki) je subtropický strom pěstovaný pro chutné ovoce u nás označované jako kaki. Pochází z Číny a severu Indie, odkud se dostal do Koreje, Japonska a na Tchaj-wan. Postupně byl rozšířen do celé jižní a západní Asie, na sever Afriky, do okolí Černého moře a do teplejších oblastí Severní a Jižní Ameriky i na sever Austrálie. Dorůstá do výšky okolo 15 m s otevřenou, kulatou korunou. Ojediněle je to řídký keř vysoký do 5 m. Pěstuje se pro plody obsahující hodně vitamínu C. Konzumují se čerstvé nebo se suší, zmrazují a vyrábí se z nich marmelády a sirupy. Strom poskytuje tvrdé a žluté dřevo vhodné pro intarzie, má ale nepříjemnou vůni. Začíná plodit okolo pěti let věku, plně vzrostlý poskytne 150 až 250 kg plodů.

Prosecco Italské šumivé víno Prosecco se vyrábí tzv. metodou Charmat (jinak také Metodo Italiano). Druhotné kvašení probíhá v tlakové nádobě, klasicky v tanku z nerezové oceli. Všechny ostatní operace probíhají také v uzavřených okruzích. Tento způsob je ekonomičtější než tradiční metoda champenoise, kdy druhotné kvašení probíhá v láhvi. Více než 95 % vinic, na nichž se pěstují hrozny pro víno Prosecco, se nachazí v kraji Veneto, v regionu Conegliano – Valdobbiadene na svazích severně od města Treviso. Prosecco se vyrábí z hroznů odrůdy Glera, která je pěstována pouze v Itálii. Prosecco Bellini je slavný koktejl, který vznikl v italských Benátkách někdy mezi lety 1934 – 1948. Tento longdrink pil s chutí například spisovatel Ernest Hemingway. Recept je jednoduchý: ve sklenici na sekt se smíchá 100 ml vychlazeného Prosecca a 50 ml čerstvého broskvového pyré. Podává se zásadně bez brčka.

Amarant Rod Amaranthus sp. (čeleď Amaranthaceae) zahrnuje cca 60 druhů, z nichž většina je domovem na americkém kontinentu. Někdy se mu říká sloní ucho, ale většinou ho známe pod názvem amarant a jeho okrasnou odrůdu pod názvem laskavec. Blahodárný vliv této rostlinky na lidský organizmus znali již jihoameričtí indiáni a Aztékové jej považovali za pokrm bohů. Amarant znamená nesmrtelný. Pěstuje se nejen pro svá semena, ze kterých se vyrábí velmi kvalitní oleje a mouky, ale také pro své listy. V Karibiku a Asii se listy amarantu díky vysokému podílu vitamínu C a skvalenu používají jako listová zelenina. Obsahuje velmi kvalitní bílkoviny, především esenciální aminokyselinu lysin. Je zdrojem vlákniny a na rozdíl od běžných obilovin neobsahuje lepek. Obsahuje mnoho vitamínů skupiny B, železo, vápník, hořčík a kyselinu listovou. Má jemnou nasládlou oříškovou chuť. Přidává se do müsli, tvarohových a jogurtových pokrmů a polévek. Z amarantové mouky se dělají dezerty. Olej z amarantu se používá do salátů a pomazánek a navíc je zdrojem skvalenu, který účinně pomáhá v boji proti rakovině.

YUZU Drobný citrusový plod yuzu, který se dříve hojně pěstoval v Číně a Tibetu, dnes patří mezi velmi oblíbenou plodinu pěstovanou zejména v Japonsku a Koreji. Jeho mimořádně osvěžující chuť a lahodné aroma připomíná mandarinku, ze které bylo původně pravděpodobně vyšlechtěno. Má žlutou nebo zelenou barvu a je pro něj typická velká nerovnost slupky. V Koreji z něj vyrábí úžasné džemy a marmelády, v Japonsku ho rádi přidávají do alkoholických nápojů. Má silnou citrusovou vůni, jeho esence se proto používá při výrobě parfémů a masážních olejíčků. Působí relaxačně, antistresově a povzbudivě. V Japonsku si z yuzu dělají koupele, které napomáhají zjemnit kůži a posílit imunitu.

Rozchodník (Sedum) je rod rostlin z čeledi tlusticovitých (Crassulaceae), který má více než 400 druhů. Jsou to suchomilné byliny se silně dužnatými listy zadržujícími vodu a pětičetnými (výjimečně čtyřčetnými či šestičetnými) květy. Některé druhy plazivých rozchodníků, například rozchodník bílý (Sedum album), mají nejen zelenolisté varianty, ale i červené nebo zelenočervené odrůdy. Rozchodník vydrží tam, kde i odolné skalničky uhynou. Svými květy láká včely, květy jsou jimi zcela obalené.

SAKÉ Pravé japonské Sake nese název Nihonšu a je vyrobeno z rýže několikanásobnou fermentací. Tím je jeho výroba podobná výrobě piva. V Japonsku se podává studené (10 °C), teplé (20 °C) nebo horké (30 °C) - záleží na konzumentovi a také na ročním období. V zimě se podává horké a v létě studené. Známé japonské značky balí sake do krabic z pravého japonského javoru. Většina druhů sake obsahuje 14-17% alkoholu. Je součástí mnoha japonských rituálů, většinou při příležitosti oslav svátků. Vyrábí se ze speciálních odrůd rýže, které mají delší zrno a vyšší obsah škrobu. Škrob se štěpí na jednodušší zkvasitelné cukry, které se poté kvasí, aby vznikl alkohol. Někdy následuje destilace a přidání alkoholu do kvašeného nápoje, čímž se zvýší obsah alkoholu na 18-25%. Nalévá se do malých keramických nebo dřevěných kalíšků nazývaných "čoko" o objemu 5 cl. Velmi populární bylo za druhé světové války, kdy bylo známé jako nápoj pilotů kamikaze.

Chardonnay je starobylá moštová odrůda révy vinné (Vitis vinifera). Je to spontánní kříženec odrůd Pinot a Gouais blanc. Používá se k výrobě bílých vín, Pochází z francouzského vinařského regionu Burgundsko. Název odrůdy je odvozen od názvu obce Chardonnay. Pro kvalitu je důležité, aby se vždy zpracovávaly dobře vyzrálé hrozny. Chardonnay je také základní surovinou pro výrobu špičkových šumivých vín. Odrůdová vína z oblasti Champagne se na etiketě označují slovy „Blanc de Blancs“.

Cassie senová Cassia tora neboli Senna čínská, je malý keř původem ze Súdánu. Roste divoce ve východní Africe a v Arábii, ve velkém se pěstuje v Indii. Používá se pro svůj silný projímavý účinek. Sennové plody (lusky) obsahují antraglykosidy (podobného složení jako listy, nemají však tak silné nepříjemné vedlejší účinky).



Colorado modrý smrk Rychle rostoucí vždyzelený jehličnatý strom. Velmi odolný druh, zcela otužilý, zvládá sucho i znečištěné ovzduší. Dožívá se 400 – 600 let. Pochází původně z jihozápadu Severní Ameriky. Z Colorada se rozšířil do Nového Mexika, Utahu a Wyomingu, kde roste ve výškách 2000–3300 m, roztroušeně na březích horských řek a také na bažinatých místech. Je to státní strom Colorada a Utahu. Nejvyšší známý roste v San Juan Mountains v Coloradu - je 46,6 m vysoký a kmen má výčetní tloušťku 106 cm (údaj z roku 2004).



Strom Aurantia Pomerančovník hořký (latinsky Citrus aurantium, říká se mu také bigaradie nebo kyselý pomeranč) je ovoce známé z tradiční čínské medicíny pod názvem zhi shi. Má bílé květy a oranžové plody, které se přidávají do hořkých „anglických“ pomerančových džemů. Z listů, výhonků i ze slupek se destilují silice. Květ citroníku pomerančového je častá vůni a chuť upravující složka řady čajových směsí. Tradičně jsou květ a silice získaná z květu používány při žaludeční neuróze a bolení v krku. Divoký pomeranč přispívá k normální funkci dýchacího systému, k normálnímu metabolismu lipidů, ke kontrole tělesné hmotnosti, k nervové rovnováze, k uklidnění a relaxaci a ke zdravému spánku.

Acai jsou plody palmy Euterpe oleracea, která se vyskytuje v Amazonii. Domorodci ji říkají ICA-CAI (ovoce, které volá). Palma dorůstá až 25 m a plodí kolem 20kg plodů, které jsou významným prvkem v potravě zdejšího obyvatelstva. Plody mají temně tmavou barvu díky přírodní látce anthokyaninu (silný antioxidant), kakaovou vůni a chuť. Acai má prokazatelně pozitivní účinek na celý organismus a právem se řadí mezi úzkou skupinu potravin s vysokou výživovou hodnotou „ SuperFoods “. Obsahuje vitamíny B1, B2, B3 C, E, A, minerály, nenasycené mastné kyseliny, aminokyseliny, flavonoidy, bílkoviny, vlákninu a především antioxidanty. Užívá se ke zvýšení fyzické i psychické aktivity, proti předčasnému stárnutí, k udržení hladiny cholesterolu a správného zažívání, k hubnutí a u sportovců k optimalizaci výkonu a zvýšení svalové hmoty.

Vanilkové lusky French Bourbon Bourbonskou vanilku se lidé v roce 1841 naučili pěstovat ručním opylováním na ostrově Bourbon (dnes Reunion). Vanilka je původem z Mexika, pěstovat ji jinde je velmi náročné a neobejde se to bez lidské ruční práce. Jediné včely, které umí květy opylovat, jsou ty mexické a jinde se vanilka musí opylovávat ručně, proto je tak drahá. Její květy kvetou jen necelých 24 hodin a přesně tehdy musí naběhnout rolníci, kteří provedou umělé opylení. Ti zkušení obslouží podle Wikipedie 1000 až 1500 květů za den.

Eben (Diospyros ebenum) je tvrdé a těžké dřevo černé barvy s jemnou strukturou. Pochází z tropických stromů rodu tomel z čeledi ebenovitých. Všechny druhy mají velmi úzkou, šedobílou běl a velmi tmavé, někdy zcela černé jádro. Je to dřevo velmi tvrdé, obtížně obrobitelné, se sklonem k odštipování, ale velmi dobře se leští. Jako africký eben (African Ebony) je označováno černé dřevo afrického druhu dalbergie (Dalbergia melanoxylon), které patří k nejvíce ceněným africkým dřevům. Eben se odjakživa používá v sochařství a řezbářství, vyrábějí se z něj držadla různých nástrojů, střenky stolních příborů a kapesních nožů, kliky a koule u dveří, držadla kartáčů, špičky kulečníkových tág, klávesy klavírů a varhan, rejstříky u varhan, houslové hmatníky a kolíčky, píšťaly dud, kastaněty, ozvučné desky kytar, luxusní skříňový nábytek a intarzie.

Cypřišek stříbrný (chamaecyparis pisifera Bouleward) je krásná dřevina vhodná jako solitera do výsadeb, zahrádek a skalek.








Cypřiš (Cupressus L., 1753) je rod čeledi cypřišovité. Jde o stálezelené jehličnaté stromy nebo keře, rostoucí převážně v teplých oblastech severní polokoule. V některých místech porosty cypřišů určují ráz krajiny, například cypřiš stálezelený v oblasti Toskánska. Jehličnany obsahují fytoncidy - přírodní antibakteriální látky.



Bezpečnost výrobků a manipulace s nimi

Jak nejlépe využít kvalitu svíček VOLUSPA – návod k použití

Nezapalujte svíčky na více než 4 hodiny.

Před každým použitím zkraťte knot na délku 1 cm. Zajistíte tím pozvolné tání vosku a prodloužíte tím životnost svíčky.

Uchovávejte svíčky mimo dosah dětí a domácích zvířat.

Neumisťujte svíčky k záclonám, závěsům či k čemukoli hořlavému.

Mějte na paměti, že záclony či závěsy se mohou pohybovat a dostat se tak do kontaktu s plamenem svíčky.

Vždy umisťujte svíčky tak, abyste je měli na dohled. Použití difuzérů je vhodné v prostorách, které chcete provonět, ale nemáte je na dohled.

Nikdy nepohybujte se zapálenou svíčkou. Vždy počkejte až svíčka vychladne a vosk lehce ztuhne. Svíčka, obal svíčky či vosk mohou být, když jsou zapálené, velmi horké.

Pod svíčky podkládejte tácek. Umisťujte svíčky na takové povrchy, které nejsou hořlavé či které nemohou být poškozeny teplem či olejem.

Pokud se na konci knotu vytvoří černá houbička, uhaste svíčku, nechte ji vychladnout a houbičku odstraňte buď za použití ubrousku či papírového kapesníku, nebo knot zkraťte za použití speciálních nůžek na zkrácení knotu.

Nezapalujte svíčky v průvanu.

Doba hoření

Doba hoření je testována v laboratoři. Odvíjí se od použitých ingrediencí, typu svíčky, místa kde je svíčka umístěna, od délky knotu a od toho jakým způsobem se knot udržuje.

U každého produktu je uvedena minimální doba hoření, většina svíček hoří déle.



CELEBRITY LIST

SCARLETT JOHANSSON
HALLE BERRY
KRISTIN DAVIS
MILEY CYRUS
DREW BARRYMORE
VICTORIA BECKHAM
JENNIFER LOPEZ
MEGAN FOX
SUGARLAND - JENNIFER NETTLES
MAROON 5 - ADAM LEVINE
KAT DENNINGS
TORI SPELLING
KRIS JENNER
AMY ADAMS
RACHEL MCADAMS
NINA DOBREV
JULIANNE HOUGH
ELLEN DEGENERES
JILLIAN BARBERIE
RACHEL ZOE
COURTNEY COX
KATE HUDSON
KHLOE KARDASHIAN
LEA MICHELLE
RIHANNA
KIM KARDASHIAN
GABRIELLE UNION
JESSICA ALBA
BLAKE LIVELY
KOURTNEY KARDASHIAN
LAUREN CONRAD
KATE BECKINSALE
LINDSAY LOHAN
JESSICA SIMPSON
GWYNETH PALTROW
COLIN FARRELL
NICOLE RICHIE
CAMERON DIAZ
DENISE RICHARDS
DEMI MOORE
KATHERINE HEIGL
EVE
ANNE HATHAWAY
MARIAH CAREY
EVA LONGORIA
HILLARY DUFF
ADAM LAMBERT
HAYDEN PANETTIER